Reklama
 
Blog | Lucie Sedmihradská

Co vypovídá Index otevřeného rozpočtu 2015 o transparentnosti státního rozpočtu?

Dnes, 11. září 2015,  byly zveřejněny výsledky rozsáhlého srovnávacího výzkumu „Open Budget Survey 2015“ o transparentnosti státních rozpočtů. Česká republika nedopadla špatně, ze 102 zemí jsme s 69 body na 14. místě, těsně za Německem. Ve srovnání s hodnocením před třemi lety jsme se však zhoršili o šest bodů a o pět míst v žebříčku.

Pro odpovědné pracovníky Ministerstva financí je to jistě zklamání, protože na jaře roku 2014 se konečně podařilo připravit tzv. rozpočet pro občana, konkrétně pod názvem Státní rozpočet v kostce vyšla přehledná a laikovi srozumitelná brožurka o veřejných financích. Nejlepší je to, že na jaře 2015 vyšla brožurka znovu a snad se tak stala trvalou součástí informování o státním rozpočtu. Kromě toho byl rovněž na jaře 2014 spuštěn portál monitor.statnipokladna.cz

Vysoké hodnocení v roce 2012 bylo výsledkem úsilí zveřejnit včas vše, co existuje. Pozor, ani to nebylo v minulosti samozřejmé a tak naše hodnocení do roku 2010 bylo jen 61 nebo 62 bodů.

Proč jsme se tedy teď zhoršili?

Protože požadavky na rozpočtovou transparentnost a hlavně participaci veřejnosti v rozpočtovém procesu se mění a česká praxe na tyto změny reaguje příliš pomalu. Pořád platí, že vládní návrh státního rozpočtu neobsahuje řadu informací důležitých pro rozhodování, které by obsahovat měl. Není z něj dostatečně jasné, jak jednotlivé příjmy a výdaje státního rozpočtu přispívají k plnění vládních priorit.

V programovém prohlášení vlády totiž se dočteme, co vláda chce, ale v návrhu rozpočtu už není uvedeno, jak jednotlivé výdaje přispějí k plnění těchto cílů. Návrh rozpočtu musí ukázat, jak chce vláda své priority plnit a závěrečný účet musí poskytnout informaci, o tom zda a nakolik se jí to podařilo.

Taková změna však znamená jasné politické zadání a strašnou spoustu práce. Už nepůjde použít léty osvědčenou šablonu, ve které se jen aktualizují čísla a komentář. Bude potřeba zásadně změnit formát návrhu rozpočtu a závěrečného účtu. A před tím i řadu postupů v průběhu rozpočtového procesu.

Všechny jednoduché kroky ke zvýšení transparentnosti už jsme vyčerpali a transparentnost zvýší jen nové, odlišné informace. Ne jen kolik veřejných peněz se vynaložilo, ale co a komu to přineslo.

Další hodnocení proběhne asi za rok, jdu poslat pár mailů na Malou Stranu, třeba se to bude hodit někomu do programu.

 Podrobná zpráva o ČR je zde:

Reklama
Časové srovnání je zde: