Reklama
 
Blog | Lucie Sedmihradská

Transparentnost: Zveřejnění informací nestačí, když je nikdo nečte!

Před volbami (téměř) všichni kandidáti slibovali větší transparentnost nakládání s veřejnými prostředky. Nyní, půl roku po komunálních volbách, je tak akorát čas, s tím v městech, obcích a městských částech začít něco opravdu dělat: (1) přizpůsobit zveřejňované informace široké veřejnosti a (2) zkoušet různé možnosti, jak veřejnost zapojit.

Nevěřím politikům, kteří tvrdí, že to lidi nezajímá. Zajímá to samozřejmě jen někoho, ale ne NIKOHO! A tito uživatelé informací jsou pro zvýšení transparentnosti klíčoví. Když žádáme větší transparentnost, nejde nám primárně o samotné informace, ale o to, aby zmizel prostor pro neefektivní, neúčelné a korupční rozhodování.

V češtině nám bohužel chybí jednoznačný termín pro accountability (odpovědnost, skládání účtů ale i veřejná nebo laická kontrola) a tak voláme hlasitě právě jen po transparentnosti a přání větší odpovědnosti politiků voličům zůstává nevyřčeno.

A tady je právě ten problém. Transparentnost je jednosměrné zveřejňování informací, kdežto accountability je obousměrný vztah: volič se ptá – politik odpovídá a vysvětluje – a volič se podle toho rozhodne v dalších volbách.

Reklama

Díky stávajícím zákonům a široké dostupnosti internetu máme dnes k dispozici nesrovnatelně více informací o hospodaření obcí než kdy dříve. Pokud se ale informace jen zveřejní a nikdo se nikoho na nic neptá, nebo se ptá, ale nikdo neodpovídá, nic se nezmění.

Moje zkušenosti z návštěv několika veřejných projednávání rozpočtů v zastupitelstvech pražských městských částí potvrdily očekávání, že možnost veřejnosti se ptát je velmi omezená: jednací řád je striktní, termín jednání koliduje s běžnou pracovní dobou a na dotazy (interpelace) občanů se přímo odpovídá jen zřídka. Pro skutečný dialog je tedy potřeba jiná příležiotsot než jednání zastupitelstva.

Mám dva přílady z Prahy 10, které ukazují, že veřejnost může svými připomínkami ovlivnit rozpočt a že je dost lidí, kteří si najdou čas na veřejnou diskusi:

  1. Vloni se nám se spolkem Zaostřeno na Deset a jeho příznivci podařilo podstatně ovlivnit průběh diskuse před schválením rozpočtu. Tehdejší radní nedokázali odpovědět na to, co stojí na elektronických žákovských knížkách pro 13 škol 20 milionů ani proč MČ potřebuje kamerový systém za 90 milionů. Následně se ani jeden z těchto projektů v roce 2014 nerealizoval a není ani v návrhu rozpočtu na letošní rok. Neschopnost a neochota komunikovat s aktivní veřejností se odrazila i na výsledcích voleb, na složení rady MČ už ale ne.

  2. Iniciativa Společně pro Desítku pořádá ve spolupráci s Městskou knihovnou diskusní večery na aktuální témata. Na debatu o rozpočtu MČ Praha 10, která se konala v únoru 2014, dorazilo přes 50 lidí a padly dvě desítky otázek. Bohužel jsme si o rozpočtu debatovali sami, kromě dvou opozičních zastupitelů nikdo z radnice nedorazil.

Veřejná debata o rozpočtu je tím nejjednodušším způsobem, jak dát veřejnosti možnost se ptát. My letos pokračujeme a to 19. března 2015 od 18 hodin v Domě čtení v Ruské ulici, pozvánky radním a zastupitelům jsou již rozeslány. Tak snad letos tuto – na stříbrném podnose naservírovanou – příležitost vysvětlit své rozhodování desítkoví radní opět nepromarní.