Reklama
 
Blog | Lucie Sedmihradská

Smysl mají jen věcné odpovědi a tvrdá data

Opoziční zastupitel v Praze 10 mezi teorií a praxí

Hodnotit může kdo chce, co chce. Pro hodnocení provedené práce však máme vytvořena jasná pravidla. A jedině na nich záleží. Je úplně jedno, pokud si myslím, že pokladní v supermarketu je pomalá a nepříjemná. Je-li s ní spokojen její vedoucí, může ji klidně pochválit a dát odměnu.

Učím na Vysoké škole ekonomické v Praze a jsem opoziční zastupitelkou v MČ Praha 10. Mou práci a odbornost vysokoškolské učitelky hodnotí moji studenti, kolegové, vedoucí a také akademické orgány, které tak činí ze zákona. Moji práci opoziční zastupitelky na podzim 2018 zhodnotí voliči. Naprosto jasná teorie a taky praxe!

Na jednání zastupitelstva Prahy 10 dne 12. června 2017 nejvyšší představitelé Rady MČ, konkrétně “levicový” starosta Vladimír Novák (ČSSD) a jeho “pravicový” první zástupce Tomáš Pek (TOP 09), opakovaně ukázali, že výše uvedené nechápou a začali na mne osobně útočit.

Můj muž, daňový poradce, navrhl v rámci akce Prahy 10 “Moje stopa” na jednom frekventovaném místě ve Vršovicích usnadnění přecházení pro chodce. Je docela jedno, jestli ví, kolik stojí přechod (vysvětlení níže) a je poněkud smutné, že to nedokázali odhadnout ani odborníci na Úřadu MČ Praha 10. V nepřehledném labyrintu české veřejné správy se tomu ale bohužel nejde divit. Každopádně ani jedno neříká absolutně NIC o mně. Přesto pan Pek, který si zakládá na věcnosti a racionalitě, na základě toho zpochybňuje moji odbornost. A poté, co byl upozorněn na omyl, zřejmě jen jako infantilní provokatér svoji provokaci opakuje.

Starosta Prahy 10 pan Novák neposlouchá a ignoruje. Ostatně: není sám. Ve svém vystoupení (zde) jsem pouze konstatovala, že vedení Prahy 10 dostatečně nevysvětluje ohromné rozdíly mezi schváleným rozpočtem a jeho skutečným plněním a že na projednávání závěrečného účtu ve Finančním výboru nepřišel žádný člen Rady MČ. Ano, je mojí povinností jako opoziční zastupitelky chtít vědět: “Proč?“ A je obvyklé, samozřejmě ale ne zákonem dané, že se starosta podobných jednání účastní. Pokud ne, vypovídá to cosi o jeho pohodlnosti či pracovitosti, o jeho připravenosti a kompetenci. Není-li podobných základních úkolů schopen, je otázkou, jestli má jako starosta na svém místě vůbec co pohledávat.

Od opozice se očekává, že bude kontrolovat, co vládnoucí koalice opravdu dělá. Nebo taky nedělá – a má dělat. Že se bude na její činnost nebo taky nečinnost neustále dotazovat. A že svá zjištění bude sdílet s veřejností. V ideálním světě vládnoucí koalice dělá vše pro to, aby splnila svůj program a informuje o tom veřejnost. Očekává, že se opozice bude ptát a zpochybňovat některé její kroky. Vládnoucí koalice s tím počítá a má připraveny takové odpovědi, které opozici seberou vítr z plachet a které potvrdí, že jsou při správě věcí veřejných vysoce kompetentní.

V našem reálném světě na Praze 10 vládnoucí koalice mlčí. Nebo v míře vyšší než únosné opozici “posílá k šípku” a zasypává ji (nebo i nepřítomné spoluobčany) osobními invektivami. Ty ale – a je jedno, jestli pocházejí od levicového pana Nováka nebo pravicového pana Peka – nemají smysl. Smysl mají jen věcné odpovědi, konkrétní údaje, tvrdá data.

 

Doplněk: Přechod aneb Úpravy u tramvajových zastávek Radošovická a Kubánské náměstí

Městská část Praha 10 v roce 2015 spustila projekt participativního rozpočtu Moje stopa. Můj muž uspěl v únoru 2016 s projektem č. 25 – Úpravy u tramvajových zastávek Radošovická a Kubánské náměstí (zde), jehož rozpočet stanovený po technické analýze provedené ÚMČ Praha 10 byl 175 tisíc Kč. Šlo o nakreslení dvou přechodů a možná vykácení několika keřů.

tlapka2

Stávající stav  – Radošovická

 tlapka1

Stávající stav – Kubánské náměstí

Reklama

Postupně se ukázalo, že to nebude jen tak (viz. zde) a hlavně, že 175 tisíc Kč nebude stačit: v roce 2016 bylo vyčerpáno 19 360 Kč na geodetické práce, předpokládaná cena na projektové práce činí 70 000 Kč. Cena vlastní realizace úprav přechodů, o níž bude jednáno s TSK, bude cca 540 000 Kč (viz zde).

kuban-vizualizace

Vizualizace záměru