Reklama
 
Blog | Lucie Sedmihradská

Fond rozvoje MČ Praha 9 aneb budu učit jak na Harvardu

Už roky jsem se na žádnou hodinu tak netěšila. Konečně mám pro studenty naprosto reálnou případovou studii, žádné akademické otázky, ale skutečný případ, o kterém se vážně diskutuje a brzy bude rozhodovat v asi padesátitisícovém českém městě. Tamní radní přišli s nápadem zřídit Fond rozvoje, ze kterého budou vlastníkům místních nemovitostí poskytovat úvěry. Uděláme si hodinu jak na Harvard Kenedy School, která je proslulá výukou postavenou na řešení případových studií! Předběhnu a přiznám, že diskuse moc nevyšla a to hlavně proto, že se mezi 30 studenty nenašel žádný vyhraněný zastánce diskutovaného nápadu.

Po dohodě s pirátskou zastupitelkou, která mi podklady poskytla, jsem vše anonymizovala tak, aby nebylo zřejmé, o které město nebo městskou část se jedná. Studenti dostali prezentaci, pravidla Fondu rozvoje a popis své role v týdenním předstihu. Nečekala jsem, že přípravě věnují půl dne času, ale ze zkušenosti vím, že tak třetina studentů si rozdané podklady alespoň přečte.

Na hodině jsem plán zřídit Fond rozvoje stručně představila a uvedla studenty do jejich rolí:

1)      Jste opoziční zastupitel, člen finančního výboru. Pokud osobně s návrhem souhlasíte, chcete starostu „pěkně vyzkoušet“. Pokud s návrhem nesouhlasíte, chcete ostatní členy výboru přesvědčit, že starostův návrh je pro město nevýhodný.

2)     Jste vlastníkem jedné bytové jednotky v domě, který spravuje Společenství vlastníků jednotek. Byt jste si nedávno pořídil na hypotéku. Na jednání Shromáždění vlastníků výbor informuje vlastníky o nové možnosti financování výměny výtahu a to půjčce od města. Výměna výtahu už je kvůli jeho současnému stavu naprosto neodkladná a diskuse se týká jen způsobů financování, nikoliv nutnosti výtah vyměnit nebo výběru dodavatele.

Diskuse začala dobře, studenti uváděli možné pozitivní dopady zřízení fondu na rozvoj obce. Jenomže pak jsme se začali bavit o nákladech: zřízení a správa, tj. poskytování úvěrů, bude něco stát. A bude to vůbec úřad umět? Na půjčování peněz jsou přeci banky, které to umí. A když nebude někdo splácet, bude mít úřad odvahu tvrdě pohledávku vymáhat?

Zhodnocení volných peněžních prostředků je jistě lákavé. Ale tady se píše, že úroková sazba bude 2%. To moc není. A za kolik vůbec půjčují banky? Studenti začali surfovat a brzy našli nabídky od 1,5 % p.a. Na moje doporučení se podívali i na program Státního fondu rozvoje bydlení Panel 2013+, který nabízí úvěry již od 0,75%.

Pak si někdo všiml, že vše bude muset schvalovat zastupitelstvo a  diskuse se stočila k době nutné k získání úvěru. Ručení samotnou nemovitostí velkou diskusi nevyvolalo, na rozdíl od diskuse v našem SVJ, kterou jsem před několika lety absolvovala. Banky a konečně ani SFRB ručení nemovitostí v případě SVJ většinou nepožadují. Od města si tedy bude chtít půjčit asi jen ten, kdo jinde nepochodí, co?

A tečku za mou snahou vytvořit dva názorové tábory udělala připomínka předchozí hodiny, kdy jsme mluvili o Key Investments, do jejíž správy městské části Praha 6 a Praha 10 vložily stamiliony, které už nikdy neuvidí.

O to víc mě překvapilo, že Finanční výbor zastupitelstva MČ Praha 9 bude o věci opět jednat a podle všeho má návrh velkou šanci na schválení. Na to jednání se určitě musím jít podívat, abych si poslechla, jakými argumenty pro něj předkladatel získá podporu. Já jsem ze studentů čtvrtého a pátého ročníku VŠE v Praze žádnou nevymámila.

A harvardské případové studie asi nebudou jen o tom, že jsou ze “života”…

Reklama