Reklama
 
Blog | Lucie Sedmihradská

Do rozhodování o rozpočtu zapojíme i širokou veřejnost

Přesně toto slíbila starostka MČ Praha 10 Radmila Kleslová po svém zvolení v listopadu 2014. A teď, v březnu 2015, vidíme praktickou realizaci tohoto kroku: jede se ve starých kolejí, nic se nezměnilo a na veřejnost se zase zapomnělo.

Prvním varováním, že plnění tohoto slibu nebude úplná priorita přišlo už v lednu, kdy se objevilo programové prohlášení Rady MČ. Zapojení široké veřejnosti do rozhodování o rozpočtu se totiž smrsklo na „Zapojíme občany do přerozdělování finančních prostředků v rámci rozpočtu, a to formou participativního rozpočtu. V rámci rozpočtu bude vytvořena samostatná položka do výše 5 milionů. Tyto prostředky budou použity na projekty v rámci veřejného prostoru.

Propagátoři participativního rozpočtu jistě zaplesají, ale je tu několik ALE.

  1. Je pěkné udělat participační rozpočet na 5 milionů a asi nemá smysl začínat s výrazně vyšší částkou. Jenomže rozpočet plánuje výdaje 1,4 miliardy a o těch se mlčí.

    Reklama
  2. V rozpočtu není položka participační rozpočet, pouze na straně 46 důvodové zprávy je zkopírována výše uvedená věta z programového prohlášení.

  3. Je konec března a o participačním rozpočtu na veřejnost nevyšla, kromě výše uvedeného, žádná další informace. Času na skutečnou participaci není tedy mnoho.

Víc než toto mě ale vadí jiná věc: Zapojení veřejnosti totiž není jen vyčlenění pětimilionového “písečku na hraní”, jde o to, o rozpočtu včas a co nejvíce informovat a dát prostor pro dotazy, byť jediného zájemce.

Na co si na Praze 10 platíme (cca 3 miliony ročně) radniční noviny, když jediná informace o návrhu rozpočtu je, že byl zveřejněn na úřední desce a že termín jeho projednávání zatím není znám? Vymlouvat se na lhůty a termíny je alibismus, protože i když se rozpočet dolaďoval na poslední chvíli, vše podstatné již bylo rozhodnuto dříve. Nebo by stačil rozhovor s předkladatelkou rozpočtu, kde by nemuselo být mnoho čísel nebo by tam klidně mohlo být upozornění, že se drobnosti ještě změní. Jde o to, informovat o návrhu rozpočtu ne až o tom, co je schváleno.

V aktualitách na webu MČ nebo na facebooku není o návrhu rozpočtu a termínu jeho projednávání a schvalování nic. Zveřejněný návrh tedy najde jen ten, kdo ho hledá. Nikdo na něj nenarazí náhodou.

Zveřejněnéný rozpočet je kvůli svému formátu určen jen pro opravdové fajnšmekry: kvalitní tabulky v excelu, ale bez seznamu listů, které jsou označeny čtyřciferným kódem a důvodová zpráva bez čísel. Pokud si dokument nechcete tisknout a nemáte dva monitory, tak neustále klikáte zpráva – tabulka – zpráva – tabulka …. Z tabulky totiž nevíte, co se v položce, často v řádech milionů, skrývá a z textu nevíte, kolik peněz se na danou věc dává. Délka komentáře není určující, úměra je spíš nepřímá – čím větší částka, tím kratší text.

Nad celou věcí jde buď mávnout rukou popř. pronést pár ostřejších slov (určitě zvolte tuto možnost) nebo hledat cestičky, jak třeba něco malilinkatého změnit. Třeba si udělat vlastní debatu o rozpočtu (díky Společně pro Desítku a Domu čtení), vlastního Průvodce rozpočtem pro občany nebo si vydat vlastní Dobré noviny.

 

P.S: Zastupitelstvo MČ Praha 10 bude schvalovat rozpočet 27.3. od 9 hodin (čas byl zvolen samozřejmě tak, aby vyhovoval i pracující veřejnosti, že?)